Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om LORE

Laboratory of Opinion Research (LORE) är en organisation vid Göteborgs universitet som genomför datainsamlingar via webbenkäter, framförallt med fokus på experiment och panelstudier. Huvudsyftet med LORE är att vara en serviceorganisation för forskare vid Göteborgs universitet, och vid andra universitet, som vill samla in enkätdata via internet. LORE är genom sina undersökningar ett komplement till och bidrar till utvecklingen av svensk forskning om demokrati, opinion och politiskt beteende, samt till den samhällsvetenskapliga forskningen i bred mening. Utöver att vara en effektiv serviceorganisation för insamling av webbenkäter åt forskningen, syftar LORE även till att bidra till metodutveckling inom surveymetodologi i en tid då förutsättningarna för surveyundersökningarna snabbt håller på att förändras. LORE finansieras huvudsakligen av de samverkande forskarnas avgifter och är sedan 2016 en del av SOM-institutet.

LORE genomför i första hand undersökningar via de webbpaneler som drivs av LORE. Den största av dessa paneler är vår Medborgarpanel som består av över 60 000 aktiva respondenter runt om i Sverige. Förutom Medborgarpanelen driver LORE även andra paneler; en Politikerpanel och en Journalistpanel. Vi genomför även andra former av enkätundersökningar på uppdrag av forskare både inom och utanför universitets gränser, samt ger råd kring upplägg och utformning av surveyundersökningar. 

Vill du veta mer om de undersökningar vi har genomfört, eller om de webbpaneler vi driver, finner du detta på fliken Undersökningar. Vill du veta mer om hur kan samarbeta med LORE eller hur du kan använda LORE för datainsamling så kan du läsa mer på fliken Samverkan.

Sidansvarig: Daniel Jansson|Sidan uppdaterades: 2018-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?